S.T.A.L.K.E.R: Call of Pripyat

Skadade vapen och realistiska varelser

Det tredje spelet i S.T.A.L.K.E.R serien utspelar sig i ett område kring staden Pripyat i Ukraina. Speletet Call or Pripyat är ett taktiskt rollspel som fokuserar sig på händelser kring säkerhetszonen kring kärnkraftverket i Tjernobyl.

I alla actionspel så spelar vapen en stor roll och i detta spel så har vapen och viss annan utrustning skadats. Handlare och invånare i zonen byter varor och tjänster mot pengar och utrustning. Vapen kan numera i säljas innan de har blivit reparerad och kostnaderna för reparationer influerar priset. Banditer, alltifrån små ligister till grova brottslingar, styr handeln inom zonen som är ett område runt kärnkraftverket i Tjernobyl.

I detta spel så dar man förbättrat hur artificiell intelligens framställs och varelserna är nu mer realistiska och de har mer avancerat beteende, vilket ökar spänningen när du spelar. Nya mutanter som du stöter på i Call of Pripyat är Burer, som är ett dvärgliknande monster som är klädda i hoodie. Burer har telekinetisk förmåga och de kan med vilja förflytta objekt. Ett annat monster är Chimera som är en Cerberus-liknade hund. Chimera är väldigt starka och monstren kan döda. Cerberus är ett monster från grekiska mytologin, en hund med flera huvuden som vaktar portarna till underjorden.

Höga doser av energi

Varje dag så ske utsläpp men ingen vet när utsläppen kommer. Marken skakar vilket är ett tecken på att Noosphere inte längre kan stå emot de höga doserna av psykisk energi. Noospheren är sfären av mänsklig medvetet. Du blir varnad två minuter innan ett utsläpp och som spelare måste du hitta något skydd så att du inte faller offer för ett utsläpp av psykisk energi. Men du kan överleva utanför ett skyddat ställe om du tar en drog som tillfälligt stänger ner nervsystemet och gör dig immun mot den psykiska energin. Du förlorar medvetandet och vaknar upp efter utsläppet.

Strider mot mutanter och Monolith fraktionen

Call of Pripyat utspelas strax efter händelserna i Shadow of Chernobyl. Efter att Strelok har inaktiverat hjärn scorcher så rusar många Stalkers in mot zonens centrum i förhoppningen att de ska hitta skatter och sällsynta artefakter. Ukrainska regeringen försöker dra fördel och anstormningen och lanserar Operation Fairway en stor helikopter mission med syftet att förbereda en attack mot kärnkraftverket i Tjernobyl. Men allt går fel och alla fem Stingray helikoptrar kraschar och Major Alexander Degtyarev skickas in i zonen för att utredda allt. Han finner att helikoptrarna har skadas av kraftfulla elektriska chockar och att de överlevande militärerna har hittat ett ställe där de gömmer sig i Pripyat.

Degtvarev tar hjälp av ett gäng med Stalkers för att gå i Pripyat och efter en strid mot mutanter och Monolith fraktionen så kommer de till den övergivna staden och slår sig samman med de överlevande från kraschan. De möter även tillslut Strelok, som har varit med i det första spelet Shadow of Chernoyl. Innan de till slut lämnar Pripyat så får de välja mellan att lämna zonen för alltid eller att stanna.

Om du som spelare väljer att inte lämna zonen så kommer spelet in i free-play mode och du kan utforska områden och avsluta vissa sidomissioner. Trots olika slut så är en sak klar när spelet slutar, nämligen att zonen expanderar och att numera så ingår eventuellt Ryssland och resten av Europa.