S.T.A.L.K.E.R: Clear Sky

Olika fraktioner och nya vapen

S.T.A.L.K.E.R:Clear sky är en uppföljare till överlevnadsrollspel Shadow of Chernobyl. Utvecklat av GSC Game World från Ukraina, publicerad av Deep Silver. Ett videospel med en spännande miljöer som förvandlar mardrömsliknade fantasier till en lärorik och förvånansvärt praktiskt erfarenhet.

En skillnad mot föregångaren Shadow of Chernobyl är att man har lagt till olika fraktioner som kämpar för att ta kontrollen över territorium. Som spelare så kan du ansluta dig till olika fraktioner och hjälpa dem i strider. En fördel med att ansluta sig till olika fraktioner är att du för tillgång till bättre utrustning och vapen när fraktionen växer sig starkare. Du tar rollen som en legosoldat och det innebär att du kan som spelare göra uppdrag för fraktionen och ändå vara neutral. Denna aspekt kan i vissa fall vara väldigt viktig för den fortsatta utvecklingen av spelet

En annan kul sak som utvecklats i detta spel är att det finns ett anpassningssystem för vapen. Som spelare kan du reparera skakade redskap och göra förändringar och förbättrar dina vapen och din utrustning. En detektor krävs för att upptäcka anomalier och i detta spel så finns det verktyg som hjälper dig.

Vad är Clear Sky?

Scar är den enda överlevnader när han leder en grupp vetenskapsmän genom zonen. Zonen är ett område runt kärnkraftverket Tjernobyl. Han räddas av Clear Sky, en hemlig oberoende fraktion som sysslar med att undersöka och studera zonen i syftet att bättre förstå de olika fenomenen som pågår där.

När Scar ledde gruppen så blev de utsatta för strålning och det är oklart hur han kunde överleva dock så har han fått skador på centrala nervsystemet och visar symptom på andra fysiologiska förändringar. Lebedev, ledaren för Clear Sky och vetenskapsmannen Beanpolev tror att Scar har någon förmåga som gör att han kan överleva i vissa delar av zonen och även anomalier som dödar en vanlig man.

Scars uppgift

En grupp med Stalkers försöker nå centrum i zonen och de har kommit längre än någon grupp tidigare har lyckats med. Men Lebedev misstänker att det är en dramatisk ökning av strålning som kommer från kärnkraftverket i Tjernobyl och han sänder Scar för att leta rätt på gruppen.

Scar skickas till cordon som är ett område i utkanten av zonen för att få mer information om gruppen. Han får namnet på fyra medlemmar Fang, Ghost, Doc och Strelok. Han spårar gruppen till Yantar, vilket är platsen för hjärn Scorcher och där får han reda på att Strelok har fått ta på en prototyp som skyddar mot de hjärnförstöranden effekterna av hjärn-scorcher. Scar fångar nästan Strelok men han lyckas fly in i en tunnel som leder mot Tjernobyl. Scar lyckas hitta en annan väg till Tjernobyl och han kommer dit med Lebedev och andra medlemmar i Clear Sky. Plötsligt så ökar strålningen i området och det är oklart om Scar har överlevt.

I slutscenen så vaknar Strelok upp i en korridor fylld av andra Salkers. Kryptiska bilder visars framför varje Stalker och detta är en del av hjärntvättningsprocessen. Strelok är också på väg att bli hjärntvättad.