S.T.A.L.K.E.R: Shadow of Chernobyl

Stor frihet och många valmöjligheter

Videospelet S.T.A.L.K.E.R Shadow of Chernobyl är det första spelet i en spelserie som utvecklats av den ukrainska videospelutvecklaren GBS Game World. Denna serie utspelas kring kärnkraftverket Tjernobyl och det är ett förstapersonskjutare videospel. I detta spel så upplever du världen från en Stalker som har tappat minnet – the marked one. Stalkers är personer som går in i zonen runt platsen där en andra kärnkraftsolycka har ägt rum. De försöker använda en del av krafter som har utvecklats på platsen för egen ekonomisk vinning.

Termen zonen användes för att prata om ett område runt Tjernobyl som inrättades efter kärnkraftsolyckan och den sträcker sig från kärnkraftverket till staden Pripyat. Efter olyckan så återbefolkades området med framförallt forskare och militärer. Men i spelet så inträffar en andra olycka, 2006, nästan 20 år efter den första olyckan.

Spelet har en icke-linjär handling så handlingarna som du som spelare kan utföra kan göras på ett antal olika sätt. Du ser bara några av utmaningarna och några av möjligheterna att lösa problemet. I ett linjärt spel så ser alla spelare alla utmaningar i samma ordning. Ett ickelinjärt spel som Shadow of Chernobyl ger dig som spelare stor frihet och dina val leder till olika möjligheter och olika spelsekvenser.

Stalkers och mutanter

Människor har kommit tillbaka till zonen och de letar givetvis efter pengar och värdefulla saker men även efter vetenskaplig information. Många krafter av övernaturlig karaktär har skapats i området och det lockar många till zonen. Muterade människor som blivit påverkade av hjärnan Scorcher kallas för Stalkers. I spelet så finns fem människoliknande mutanter: blodsugare, snoklar, poltergeists, pseudogiants och styrenheter.

Att sälja artefakter är det bästa sättet att tjäna pengar. Pengar som kan användas för att köpa bättre vapen och bättre skyddskläder mot utsläpp av strålning. Ju bättre utrustad du är desto längre in i zonen och dess mysterium kan du tränga in. Artefakter är saker som har blivit påverkade av krafter inom zonen och sakerna kan nu har fått värdefulla egenskaper så som mer uthållighet och motståndskraft mot radioaktivitet.

Döda Strelok

När du som spelare tar rollen som en sårad Stalker så förs du till Sidorovich, en person som sysslar med svartabörshandel och som arbetar inne i zonen. Sidorovich räddar livet men Stalkers enda ledtråd tills hans identitet är S.T.A.L.K.E.R.” och en post i hans dator som säger “Döda Strelok.” Sidorovich kallas honom för “the marked one”.

I jakten på sin egen identitet så följer han spår från Streloks tidigare rörelser. Ju mer han lär sig desto mer minne flödar tillbaka. Tillslut hamnar han i en fabrik i Yantar som är hem för hjärnan Scorcher. I Yantar så förstörs minnet på alla som besöker platsen. Dessutom förvandlas till de zombier vilket gör den våldsamma och misstänksamma. Medan du spelar så avslöjar huvudpersonen ledtrådar om sin identitet och det visar sig så småningom att” the marked one” och Strelok är samma person. Strelok har blivit hjärntvättad och förvandlas till en agent.

Shadows of Chernobyl har kanske ett dystert tema men det är ändå ett spel som har en förrädisk vacker terräng som suger dig in i spelets handling.